Randonneur cykling, också så kallat brevet eller audax, är långdistanscykling där man måste cykla en viss sträcka under givna tidsramar. Tidsramarna är dock generösa och man behöver inte vara någon särskilt snabb cyklist för att klara målet – det behövs snarare uthållighet och envishet.
Aktuell kalender och all information för randonneur cykling inom Göteborg publiceras på randonneurgoth.com.
Vill du verkligen utmana dig, och kanske några nära cykelvänner, är ett brevetlopp en bra plats att göra det. Kostnaden för varje lopp är mycket lägre än tex. för en motionslopp.
Vad man kan förvänta sig
Brevetlopp är självständig men organiserad cykling utan ledare, och det finns en angiven min- och maxhastighet som du måste hålla dig mellan. Du behöver kunna klara dig själv då du kan behöva cykla ensam, ibland länge och under tuffa förhållanden. Men det är inget krav att cykla ensam – du får ha sällskap med andra cyklister som kör loppet. För att bli ”superrandonneur” ska du under ett och samma år köra minst ett brevetlopp var på respektive 200, 300, 400 och 600 km.
Vid ett brevetlopp skall du (liksom vid orientering) stämpla vid kontroller, och till detta har du ett stämpelkort (carte de route) som du får vid starten. Kortet stämplas eller signeras på förbestämda orter (tex. på affärer eller caféer) längs rutten, för att kontrollera att deltagarna håller sig inom den förutbestämda min- och maxfarten finns det ett “tidsfönster” för varje stämpelort angivet på kortet.
Bra att tänka på inför ett brevetlopp
- Meddela arrangören i förväg att du tänker delta, då arrangören behöver ta med varsitt brevetkort/stämpelkort till deltagarna.
- Var på startplatsen i god tid – gärna en halvtimme innan – för att hinna fylla i brevetkorten innan starten.
- Se dagarna innan loppet till att din cykel (framför allt däcken och bromsarna) är i gott skick samt att din utrustning är komplett.
- Studera färdvägen i förväg. Kartor/GPS-fil och färdbeskrivning finns att ladda ner från arrangören.
- Förbered dig genom att äta väl och sova ordentligt!